De startup-scene van de thuisstad van BlackBerry krijgt meer ademruimte door de langzame ondergang van het bedrijf.
Blackberry, ooit pionier van de smartphone, lijkt bezig aan zijn laatste stuiptrekkingen. Je zou verwachten dat de thuisbasis van het bedrijf, het Canadese Waterloo, in zak en as zit. Maar niets blijkt minder waar, schrijft Reuters. Vorig jaar zagen meer dan 450 start-ups het levenslicht in Waterloo en het met Waterloo vergroeide stadje Kitchener. Dat aantal is vier keer zo hoog als in 2009.
Ex-werknemers grijpen hun kans
Veel van die bedrijfjes worden opgestart door ex-werknemers van BlackBerry. Het bedrijf ontsloeg meer dan de helft van het personeel. Kennelijk biedt Waterloo vruchtbare grond voor hun eigen zakelijke ambities. “Voor mensen die proberen een nieuw techbedrijf op te zetten, naar financiering zoeken, en niet ondergesneeuwd willen raken in Silicon Valley, is Waterloo de beste plek om je bedrijf op de kaart te zetten”, zegt Sean McCabe van dronemaker Aeryon Labs Inc.
Een voorbeeld van zo’n voormalige BlackBerry-werknemer die voor zichzelf begon is Adam Belsher (39). Hij verliet BlackBerry na 13 jaar in 2011, en begon een bedrijf gespecialiseerd in software die door de politie wordt gebruikt om verwijderde bestanden op computers te achterhalen.
Kapitaal woont in de buurt…
Veel mensen die hun fortuin maakten met BlackBerry wonen nog steeds in de buurt, en zijn bereid om in start-ups te investeren. Op zijn top in 2008 had BlackBerry een geschatte waarde van 80 miljard dollar. Daar is nu nog maar 4 miljard van over.
Investeringen in start-ups in Waterloo bedroegen zo'n 235 miljoen dollar tussen april 2012 en april 2013. Dat was drie jaar daarvoor nog geen half miljoen.
Veel ex-BlackBerryërs blijven hangen door de lage huizenprijzen: een huis in Waterloo is gemiddeld de helft goedkoper dan een huis in San José in Californië. In het stadje van nog geen 100.000 inwoners zijn steeds meer luxe sportwagens op straat te zien.
...en nieuw talent ook
Start-ups hebben bovendien een goede bron van talent naast de deur: de universiteit van Waterloo. Afgestudeerden van deze universiteit zijn bijzonder geliefd bij de recruiters van Facebook en Microsoft. De studenten worden goed voorbereid op de arbeidsmarkt: tijdens een vierjarige studie moeten studenten vier tot zes stages lopen.
Ook voor de arbeidsmarkt is de ondergang van BlackBerry eerder een opluchting: al het talent werd door door smarthponegigant opgeslokt. Het is nu makkelijker voor kleine bedrijven om aan goede werknemers te komen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl